Biografie

Biografie van Dick Kemper

Meer dan 200 cd-albums hebben inmiddels in de S&K Studio van Dick Kemper aan de rand van Doetinchem het levenslicht gezien. In de technisch hoogstaande studio komen zijn kwaliteiten als muzikant, componist, producer en engineer volledig tot zijn recht.

De studio is in de huidige vorm in 1993 door Dick Kemper opgezet. Daarvoor had hij al een uitgebreide ervaring opgedaan, eerst vooral als muzikant, later ook als engineer en co-producer in internationale top-studio’s waar hij heeft samengewerkt met producers van wereldfaam.

Muzikale carrière

De muzikale carrière van Dick Kemper begon in de jaren zeventig in Doetinchem met Threshold. Daarin speelde hij samen met drummer Jan Mourik, zijn broer Paul (later gitarist Normaal en Boh Foi Toch) en Bert Heerink, de zanger met wie later deel uit maakte van de band  Vandenberg.

Daarna volgden bands als Turbo (waarmee twee albums werden uitgebracht). In die periode werd hij beroepsmuzikant.

Internationale faam verwierf Dick Kemper als bassist van Vandenberg. De band bestond uit gitarist Ad van den Berg, zanger Bert Heerink, Jos Zoomer op drums en Dick Kemper dus op bas. Aanvankelijk zag het er helemaal niet naar uit dat Vandenberg zo’n succesvolle band zou worden. De eerste optredens werden gespeeld onder de voorlopige naam Teaser. Ze slaagden er niet in om een boekingskantoor te vinden dat het gezelschap interessant genoeg vond om hen in de artiestenstal op te nemen.

Wereldhit

Dick Kemper - Vandenberg, USA TourDick Kemper regelde toen de boekingen voor de band. In die periode lukte het met behulp van een demo de interesse te wekken van het Amerikaanse platenlabel Atlantic, waar een worldwide platendeal mee werd afgesloten.

Diverse namen werden overwogen, o.a. de naam Kamikaze. Maar het werd Vandenberg, vernoemd naar het vliegveld nabij Los Angeles.( idee van Tjerk Lammers)

In 1982 en 1983 maakt Vandenberg opnamen in de studio van Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page. Kemper doet daar veel ervaring op als co-producer van het album. In oktober van dat jaar komt het album uit en de band scoort een wereldhit met Burning Heart. Er wordt getourd met onder meer de Michael Schenker Group, Ozzy Osbourne, Kiss en Rush; de band heeft zelfs eens Metallica als voorprogramma gehad. Later volgde nog tot twee keer toe een succesvolle tournee door Japan.

Top-producers

Wanneer in 1986 Vandenberg uit elkaar valt is Dick als muzikant actief in No Exqze en Undercover. Hij werkte daarnaast veel als producer en technicus in allerlei studio’s in binnen- en buitenland. Samenwerking was er met collega-producers zoals Tony Platt (AC/DC, Iron Maiden, Gary Moore), Stuart Epps (o.a. Led Zeppelin, Robbie Williams, Elton John), Michiel Hoogenboezem, Jaap Eggermont en Gordon Groothedde.

In 1992 was de tijd rijp om een eigen studio te bouwen. Dat werd de S&K Studio, op een van de mooiste locaties van Nederland aan de rand van Doetinchem, uitkijkend over de bossen van Het Geldersch Landschap.

S&K Studio

De band Undercover was een van de eersten die een album in de nieuwe studio opnam. Inmiddels hebben heel wat acts en artiesten geprofiteerd van de in alle opzichten uitstekend geoutilleerde Doetinchemse studio. Al snel gingen acts als Big Generator, The Gathering, Vengeance werk opnemen in de S&K Studio maar ook bands als Batmobil, Normaal, Focus, Kayak, Jovink & de Voederbietels, Mooi Wark en Intwine ontdekten de kwaliteiten van de S&K Studio.

Kwaliteit voorop

Naast zijn vaardigheid als muzikant, die meerdere instrumenten bespeelt, beschikt Dick tevens over de capaciteiten om bands die ondersteuning te geven die het eindproduct net dat beetje extra geven. Kwaliteit staat voorop, onderstreept Dick. Want alleen als je streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit kan een band verder komen, is zijn ervaring.

Als muzikant in hart en nieren blijft het opnemen en produceren van bands voor Dick de kernactiviteit van de studio. Daarvoor heeft hij ook een eigen platenlabel, Green Street Records.

Filmmuziek

Daarnaast is Dick succesvol met schrijven en produceren van muziek voor televisie en films. In tal van landen wordt voor tv- en filmpprodukties muziek uit de S&K Studio gebruikt, bijvoorbeeld voor de Oprah Winfrey-show. De titelsong voor de film De Dominee (Cruel Man van Intwine) komt bijvoorbeeld ook uit de S&K Studio.

In 2004 komt de band Vandenberg weer bij elkaar ter promotie van het album The Definitive Vandenberg. De directe aanleiding voor de reünie was een aflevering van het tv-programma Single Luck, dat over de wereldhit Burning Heart ging. In 2005 volgt de DVD Vandenberg Live in Japan. De DVD bevat ook diverse extra’s.

In 2007 speelde Dick Kemper nog in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam tijdens Classics in Rock.en later op div. festivals.

Vandenberg Ahoy 2007

 

 

 

 

Ahoy 2007 - Classics in Rock, Dick Kemper samen met Arjan Lucassen.

Tekst Gerard Menting

Podcast

Dick Kemper is verschenen in een Podcast op 21 januari 2021: Dick Kemper geniet en stopt nog nooit: "Ik ga door met muziek totdat ik dood ben".


Menigeen kent Dick Kemper van Vandenberg waarmee hij Amerika en Japan  veroverde. Maar wat te denken van bands Threshold, Turbo, No Exqze en Undercover? En zijn S&K Studio? Je hoort het allemaal in de openhartige Podcast die "Hallo, hier Achterhoek!" opnam bij Dick in zijn eigen  studio.