Vandenberg

Ad van den Berg (gitaar), Bert Heerink (zang), Dick Kemper (basgitaar), Jos Zoomer (drums).

In de eerste helft van de jaren '80 is de band Vandenberg wereldwijd bekend, ze gaan op tournee met de groten der aarde en je kunt geen popblad of agenda doorbladeren of de band staat erin. Vandenberg is half Achterhoeks (Heerink en Kemper) en voor de andere helft (Van den Berg en Zoomer) Twents.

Aanvankelijk in 1981 zag het er helemaal niet naar uit dat de band Vandenberg zo’n succesvolle band zou worden. De eerste optredens werden gespeeld onder de voorlopige naam Teaser. Ze slaagden er niet in om een boekingskantoor te vinden dat het gezelschap interessant genoeg vond om de band in hun artiestenstal op te nemen.

VandenbergDick Kemper regelde toen de boekingen voor de band. In die periode lukte het met behulp van een demo interesse te wekken van het Amerikaanse platenlabel Atlantic, waarmee in 1982 een worldwide platendeal werd afgesloten.

Voor het zo ver was moest Phil Carson nog overtuigd worden. De A&R man van Atlantic Records, die bijvoorbeeld ook AC/DC, Led Zeppelin en Yes heeft getekend voor Atlantic, reisde naar Europa om de band te zien en horen spelen. De schouwburg in Enschede werd afgehuurd, waar Phil Carson al snel overtuigd raakte van de potentie van het viertal.

Toen moest er nog een naam komen. Atlantic vroeg de band en omgeving met suggesties te komen. Diverse voorstellen werden gedaan. Redacteur Tjeerd Lammers van muziekblad Aloha, die toen in Los Angeles woonde, associeerde de muziek van de band met het machtige gebrul van de opstijgende en landende B 52-bommenwerpers, die gestationeerd waren op de luchtmachtbasis Vandenberg, even ten noorden van los Angeles. “Het was de ‘hardest rocking name’ die in me op kwam”, schrijft Lammers later in het cd-boekje van het album The Definitive Vandenberg.

VandenbergDe internationale presentatie van de band in Montreux liep bijna uit op een drama. Alle belangrijke mensen van platenmaatschappij WEA/Atlantic van over de hele wereld waren daarvoor naar Montreux gekomen. Vandenberg was met alle apparatuur in een oude truck richting Zwitserland afgereisd. De vrachtwagen kreeg in de Alpen steeds meer moeite met de beklimmingen en in het zicht van Montreux begaven de remmen het ook nog. Met kunst- en vliegwerk lukte het toch de truck met daarin de inmiddels lijkwitte bandleden tot stilstand te brengen. Ondanks de schrik werd de showcase een enorm succes. Het was het begin van een grote internationale carrière.

In 1982 en 1983 maakt de band opnamen in de studio van Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page. Kemper deed daar veel ervaring op als co-producer van het eerste album: Vandenberg. In de Verenigde Staten knalde de single Burning Heart de Billboard-hitlijst in en het album werd een wereldwijd succes. In o.a. de VS, Japan en Europa, werd intensief getourd, vaak als headliner, maar ook samen met andere bands zoals Ozzy Osbourne, Kiss, Michael Schenker Group en Rush.de band Vandenberg had zelfs Metallica eens als voorprogramma..

VandenbergBij Atlantic brengt de band Vandenberg vier LP's en een aantal singles uit. In 1986 besluit de band te stoppen. Dick blijft als muzikant actief in bands als No Exqze en Undercover en hij werkte daarnaast als producer, componist en soundengineer in studio’s in binnen- en buitenland.

In de periode van 1982 - 1986 wordt het management gedaan door Kees Baars.  Pas na lang aandringen ontvangen de bandleden een kopie van het door hen alle vier ondertekende wereldwijde platencontract met Atlantic (waarin o.a. is vastgelegd dat de 4 bandleden samen eigenaar zijn en blijven van de bandnaam, logo enz.) Ook weigerde hij in zage in de royaltie overzichten. Pas in 2012 is de meer dan ruim 1 miljoen schuld aan Atlantic, ontstaan door opnames, tournees, videoclips e.d., ingelopen. Sindsdien ontvangen de bandleden eindelijk hun royalties.Adje vroeg zich af of Kees Baars wel de juiste manager was.

In 2004 komt de band Vandenberg weer bij elkaar. Ze investeren en tekenen diverse contracten ter promotie van het album The Definitive Vandenberg. Er wordt een nieuwe versie van Burning Heart opgenoment in de S&K Studio, geproduceerd door Dick Kemper en Ad van den Berg. De vier bandleden treden live op in het TV programma Barend en Van Dorp. De directe aanleiding voor de reünie is een aflevering van het tv-programma Single Luck, dat over de wereldhit Burning Heart gaat. In 2005 volgt de DVD Vandenberg Live in Japan. De DVD bevat ook diverse extra’s. Dit is opnieuw gemasterd door Dick Kemper. Hierna wordt de roep om een reunie van de band steeds groter. Inmiddels zijn er diverse aanbiedingen gedaan, maar het is tot nu toe nog niet gelukt om de vier bandleden weer gezamenlijk op het podium te krijgen.

Albums:Tekst Gerard Menting

Vandenberg  vandenberg_en_ozzy_osbourne_+_band  Vandenberg_London  Vandenberg_Amerika

• Vandenberg (Atlantic 1982)
• Heading for a storm (Atlantic 1983)
• Alibi (Atlantic 1985)
• The best of Vandenberg (Atlantic 1988)
• Vandenberg - The Definitive (Warner Music 2004)
• The Complete Atlantic Recordings (2017)
• The Complete ATCO Recordings - 1982-2004 (2021)

-DVD ,VANDENBERG  LIVE IN JAPAN

Album "The Definitive"

Album-The-Definitive-inlay-booklet-front  Album-The-Definitive-inlay-booklet-inside

Contract:

Worldwide-Atlantic-Contract-Band-Vandenberg

Singles:

• Burning Heart (Atlantic 1982) hitnotering 26-3-1983 Top 40. De single bracht het tot plaats 19 en stond 5 weken genoteerd.
• Different Worlds (Atlantic 1983) hitnotering 05-11-1983 in de Top 40. De single bracht het tot plaats 18 en stond 7 weken genoteerd.

Vandenberg_Album_release_party  Vandenberg_San_FranciscoVandenberg  Vandenberg_Los Angelos

Vandenberg in Aloha magazine


Vandenberg 2004